HARJAUS:

Lammaskoiran turkki koostuu pohjavillasta ja pitkästä päällyskarvasta. Lammaskoirilla ei ole ns. karvanlähtöaikaa, vaan se vaihtaa karvan 3-5 kertaa elämänsä aikana. Nartuilla turkkia lähtee juoksujen jälkeen, mutta suurin osa irtoaa harjauksen mukana. Turkkia on hoidettava säännöllisesti, jottei se pääse huopaantumaan. Takussa oleva turkki on koiralle kivulias ja takkujen alla iho hautuu sekä voi aiheuttaa ikäviä ihosairauksia.

Pentu on heti alkuun totutettava harjaan, hiustenkuivaimeen ja kynsienleikkuuseen. Alkuun harjaaminen tuntuu turhalta, koska karva ei mene takkuun, mutta se kannattaa. Aikuista lammaskoiraa ei ole helppo opettaa harjaukseen! Harjauksen opettelu on siis aloitettava heti kun pentu tulee kotiin ja se aloitetaan kyljellään makaamisen opetteluna. Kun takkuja ei vielä ole, pentu oppii nopeasti ”nauttimaan” harjauksesta, eikä harjaus saisi koskaan olla vastenmielinen kokemus. Turkin laatu on yksilöllistä ja harjausvälin pituus riippuu turkin laadusta.

Turkinhoito2

Tärkeimpiä totuttelupaikkoja ovat kainalot, korvan taukset, posket sekä jalat, joihin takkuja ihan varmasti tulee. Turkki pitää harjata auki ihoon asti jakaus jakaukselta, sillä pelkkä päältä harjaaminen ei auta mitään. Joka jakaukseen suihkutetaan vettä suihkepullosta ja harjataan turkki täysin takuttomaksi harjalla ja tarvittaessa kammalla. Veden tilalla voi talviaikaan käyttää harjausnestettä, eli vettä johon on sekoitettu tilkka hoitoainetta, tämä estää sähköisyyttä.

3bw

 

Turkki alkaa vaihtua ensimmäisen kerran noin puolen vuoden iässä ja tämä turkin vaihto voi kestää jopa kaksivuotiaaksi. Tällöin turkkia pitää harjata pari, kolme kertaa viikossa! Kun pentukarva on vaihtunut ns. junnuturkkiin, alkaa melkein heti perään kakkosturkin vaihtuminen 2-3 -vuotiaana. Tällöin koiran turkki on vaaleimmillaan. Lopullinen aikuiskarva vaihtuu sitten pikkuhiljaa, jolloin turkin väri tummuu ja harjaaminen pikkuhiljaa helpottaa. Likainen turkki menee helpommin takkuun, joten säännöllinen valkoisten osien pesu auttaa turkkia pysymään takuttomampana.

 

Takut ovat suurin ongelma lammaskoiran turkissa. Kun löydät harjauksen yhteydessä takun, kannattaa se selvittää ensin sormin ja kammalla ja lopuksi vielä harjalla. Tällä tavoin katkot turkkia mahdollisimman vähän. Harjaa aina hellävaraisesti, jotta harjauksen jälkeen koiraasi jää pohjavillaa sekä pitkää karvaa. Takkujen poistamiseen ei ole oikotietä, joten kärsivällisyyttä ja positiivista asennetta vaaditaan aina välillä.

 

Harjauksen päätteeksi laita pentu seisomaan ”näyttelyasentoon” eli etujalat vierekkäin, takajalat hieman taaksepäin suhteellisen etäälle toisistaan ja kaula ylös. Kun pentu seisoo, pyydä sitä olemaan paikallaan hetken ja tämän jälkeen vapauta se kehotuksella ”vapaa” leikkimään. Pidennä joka kerta seisomisaikaa, jolloin pentu oppii seisomaan paikoillaan. Tästä on hyötyä tulevaisuudessa, sillä rauhassa seisovaa koiraa on huomattavasti helpompi tutkia mm. eläinlääkärissä ja eihän sitä tiedä, jos vaikka innostut näyttelyistä.

 

 

 KYNSIEN LEIKKAAMINEN:

Kynsien leikkaaminen

(www.animalhealth.orion.fi/)

Kynnet leikataan kerran viikossa harjauksen yhteydessä. Pennulta on leikattu kynnet kasvattajan luona, mutta niiden leikkaamista ja opettelua on jatkettava heti sen tultua perheeseen. Kun leikkaat pennun kynsiä ole varmaotteinen, jolloin se rauhoittaa pentua. Älä tee leikkaamisesta isoa numeroa, vaan ota tassusta tukeva ote ja leikkaa aluksi vaikka vain yksi kynsi tai tassu kerrallaan ja palkkaa pentu. Jos käy niin, että leikkaat vahingossa liian paljon ja kynnestä alkaa vuotaa verta, älä panikoi! Jos verta tulee vähän jatka kynsien leikkuuta normaalisti ja jos kynsi vuotaa paljon paina sitä paperilla vuodon tyrehdyttämiseksi ja jatka leikkaamista normaalisti.

 

 

KORVAT:

Korvat

Koska lammaskoirilla on voimakasta karvojen kasvua, täytyy korvien sisällä kasvavat karvat nyppiä pois. Karvojen poistaminen lisää luppakorvaisella ilmanvaihtoa korvissa eivätkä korvat haudo. Jos korvat ovat likaiset, ne kannattaa pyyhkiä puhdistusaineeseen tai keitettyyn veteen kostutetulla vanulapulla.

Lammaskoirille on tyypillistä ruskehtava erite, jonka vuoksi korvia täytyy puhdistaa säännöllisesti. Jos koira kuitenkin jatkuvasti raapii korviaan, pudistelee päätään ja pahanhajuista eritettä muodostuu voimakkaasti, kannattaa käydä eläinlääkärissä tarkistamassa, ettei koiralla ole korvatulehdusta.

SILMÄT:

Terveet koiran silmät ovat kirkkaat eivätkä ne suuremmin rähmi. Lammaskoirilla rähmimistä esiintyy, koska naamassa olevat karvat menevät silmiin ja ärsyttävät niitä. Tämä on ihan normaalia ja riittää kun poistaa ”rähmäpaakut” säännöllisesti. Tällainen normaali rähmä on punertavan ruskeaa tai vaaleaa ja jää silmän nurkkaan kovaksi pahkuraksi. Mikäli silmät vuotavat runsaasti tai rähmä on vihertävää, voi kyseessä olla silmätulehdus. Koira on tällöin vietävä eläinlääkärille, joka osaa määrätä sopivan lääkkeen.

HAMPAAT:

Suuhygienia on tärkeää. Koirille ei tule niin herkästi reikiä hampaisiin kuin ihmisellä, mutta hammaskiveä muodostuu paljon herkemmin kuin ihmisillä. Hammaskiveä voi ehkäistä säännöllisellä hampaiden harjaamisella sekä antamalla koiralle paljon puruluita. Joskus hammaskiven muodostuminen on niin voimakasta, että se joudutaan poistamaan eläinlääkärin toimesta.

Pentu alkaa vaihtaa hampaitaan noin neljän kuukauden iässä. Tällöin pennun suuhun kannattaa kurkkia lähes päivittäin, jotta voit seurata hampaiden vaihtumista. Joskus maitohammas ei irtoa vaikka pysyvä hammas on kasvanut jo näkyviin. Yleensä kulmahampaat ovat tiukimmassa ja jos maitohammas ei ole irronnut puolenvuoden ikään mennessä pyydä eläinlääkäriä poistamaan maitohammas. Paikalleen jääneet maitohampaat voivat aiheuttaa asento- tai puremavirheitä. Hampaiden vaihdon aikaan on aika antaa pennulle niin paljon mielekästä pureskeltavaa kuin mahdollista, myös varovaiset vetoleikit ovat mainio keino saada hampaat irtoamaan.

 

PESU:

Pienenä lammaskoiraa on helppo pestä ja opettaa kuivaukseen. Aikuisena harmaata osaa ei tarvitse pestä kovinkaan usein, vain silloin kun se on likainen. Valkeat osat ja varsinkin tassut kannattaa pestä parin viikon välein. Pesuaineena käytetään laimennettua shampoota, jonka voi tehdä esim. ämpäriin (laimennus ohjeen mukaan) ja valella pesusienellä turkkiin.  Turkkia ei saa pestä kuten hiuksia, pyörivin liikkein, koska silloin se menee täysin takkuun. Tassut ovat yleensä likaisimmat, joten niihin voi laittaa pesuainetta suoraan laimentamattomana. Tassuihin kannattaa laittaa myös hoitoainetta, koske se ei vaikuta esim. näyttelyissä turkin laadun arvioimiseen. Kun shampoo on levitetty seuraa vaativin osa, koira täytyy huuhdella niin hyvin, ettei siihen jää yhtään shampoota. Jos turkkiin jää pesuainetta, alkaa koira kutista ja raapia itseään.

Turkinhoito3

 

Partakarvat voi pestä vaikka joka päivä, jos jaksaa, sillä ne ovat aina ”likaiset”. Partakarvat pysyvät kosteina kun koira kuolaa sekä käy juomassa ja niillä on tapana värjäytyä punertaviksi.

 

Kun koira on suihkunraikas, sen annetaan ”ilma kuivaa” noin tunti. Koirat kannattaa opettaa makoilemaan pyyhkeiden päällä, jolloin ne kuivuvat nopeammin. Varo vetoa tässä vaiheessa, ettei koira vilustu. Kuivaus aloitetaan kuten harjauskin. Koira pöydälle makaamaan ja föönin kanssa käydään koko koira läpi samalla harjaten. Aikaa tähän koko hommaan menee noin 3-4 tuntia. Pesuun 15 min. ilmakuivumiseen tunti ja kuivaukseen föönistä riippuen 1,5-3 tuntia. Fööniin siis kannattaa hieman panostaa.